3D Dental Clinic

ЕНДОДОНТИЯ

Ендодонтията е част от терапевтичната стоматология, насочена към лечение на вътрешността на зъба и възпаления около корена, като целта е „спасяването” на този зъб. Представлява вариант за болен или повреден зъб, вместо да бъде директно екстрахиран (изваден), се отстранява инфекцията и се почистват повредените от кариес тъкани по механичен и химичен начин, като по този начин зъбът се защитава от по-нататъшно увреждане. 

Целта на ендодонтията е правилно почистване, обработване и херметично затваряне (обтуриране) на кореновите канали и възстановяване на зъба. 
Правилно проведеното ендодонтско лечение в много случаи е единственото решение за да се запази зъба и да се преотврати последващо възпаление на костта.
След успешно проведено ендодонтско лечение зъбът остава функционален. 

Когато се провежда ендодонтско лечение, инфектираната зъбна тъкан се отстранява, вътрешността на зъба се промива и дезинфекцира, а след това се обработва и запълва със специален материал (гутаперка). След това лечението се завършва с пломба и щифт, но много често се налага и поставянето на коронка. 

Понякога зъб, който веднъж е лекуван ендодонтски е възможно отново да създаде проблем – да се появи болка или дискомфорт. Това може да се получи вследствие на недобре обработени канали, ако по време на обработването е допуснато нарушаване на стерилността, ако завършването на зъба се отложи много във времето, ако е възникнал нов кариес, който да предизвика повторна инфекция. 
В такива случаи се обмисля повторно лечение на зъба.